Carta oberta a la FISC

Manresa, 24 d’octubre de 2012

Des del Club Scrabble Manresa, un dels tres clubs fundadors de la FISC, celebrem la incorporació a la federació del Club Scrabble Eïvissa. També valorem molt positivament tota la dedicació de la junta actual de la federació, reconeixem moltes hores d’esforços. Tot i això, hi ha aspectes que no trobem tan positius.

Exposem:

 • que durant els darrers 3 anys s’ha imposat el corró democràtic de 2 vots a 1 dins la federació, fet absolutament legal i democràtic, però que no deixa de tenir els seus efectes negatius;
 • que algunes de les decisions preses durant aquests 3 anys no s’adiuen amb l’esperit i intencions que teníem a Manresa respecte la comunitat escrablística catalana quan vam fundar la federació, com hem manifestat reiteradament a les diferents reunions i assemblees;
 • que el model de gestió del diccionari, més enllà del corpus triat, no s’ha exposat mai amb claredat, segons la nostra opinió. Ni els criteris lexicogràfics emprats, ni la seva possible gestió comercial. Tot haver-ho sol·licitat en junta i en assemblea, no tenim clar si el diccionari oficial designat per la federació és de la FISC, del seu president o d’un tercer extern a la mateixa. Considerem que s’ha prioritzat el control i imposició d’un lemari determinat abans que cercar un consens o consultar a tots els jugadors, com vam proposar des de Manresa;
 • la coincidència de dos actes escrablístics en la mateixa data, el 2 de juny de 2012, un fet que no havia ocorregut mai fins ara, opinem que no ha tingut un tractament adient per part de la federació;
 • que mai no s’han exposat ni debatut, tot i les peticions fetes, la relació de la federació i dels membres de la seva junta, amb les activitats extrafederatives (com per exemple, les activitats escolars), fet que pot interpretar-se com un conflicte d’interessos encobert;
 • i, finalment, que considerem que el model uniformitzador i oficialitzador de la junta actual, que essencialment prové del criteri de només 2 clubs, dificulta enormement l’adhesió dels clubs anteriors a l’existència de la pròpia federació, ignora el criteri del club manresà i separa, innecessàriament, la comunitat escrablística catalana en dos blocs: la oficial i la no oficial.

Donats els punts anteriors, sol·licitem que la federació:

 • esdevingui un punt d’unió, i no pas d’exclusió, de tots els jugadors que gaudim remenant fitxes al faristol en la nostra llengua;
 • busqui el consens en les seves decisions, i no imposi el corró democràtic en una federació formada, ara, per 4 clubs membres;
 • comuniqui de forma pública i amb claredat, diversos aspectes de l’anomenat DOCSEL. Per exemple, qui n’és el propietari, si és una eina pròpia o externa a la federació, qui en fa la gestió i amb quins criteris lexicogràfics s’han interpretat els corpus seleccionats;
 • proporcioni eines de consulta i estudi del DOCSEL que no requereixin l’accés a internet. Així com també el seu ús informatitzat.
 • accepti la possibilitat de jugar campionats oficials amb altres diccionaris, com per exemple el DIEC, o el DOSC. La realitat és que en català, per motius diversos, es fan servir diversos diccionaris arbitrals. De la mateixa forma que hi ha comunitats escrablístiques que només tenen un diccionari, n’hi ha d’altres que en fan servir més d’un. Per exemple, els anglòfons a l’Amèrica del Nord en tenen 3, de diccionaris oficials;
 • faci difusió i doni suport, en la mesura de les seves possibilitats, a tot l’escrable en català, oficial o no. Això inclouria, per exemple, computar-ne els tornejos al rànquing, com ha sigut habitual durant molts anys, tot reconeixent la feina d’altri en la promoció de l’escrable;
 • i, finalment, prioritzi a allò que uneix els jugadors, la llengua i el joc, en comptes d’allò que ens divideix, els aspectes formals i organitzatius.

Comprenem que la federació, legítima i democràticament, pot no compartir ni acceptar els punts sol·licitats. Com no pot ser d’altra manera, des del Club Scrable Manresa respectarem la seva decisió i, com a club de ple dret de la federació, actuarem conseqüentment i abandonarem la condició de membre de la FISC.

Atentament,

Joan Montané i Camacho
Montserrat Clotet i Massana
Ramon Torres i Àlvarez
Eric Olmedo i Martinez

 • del.icio.us
 • Facebook
 • LaTafanera
 • Twitter
Aquesta entrada ha esta publicada en FISC, Manresa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Carta oberta a la FISC

 1. Pep Torras diu:

  Està molt bé. Clara i amb educació. Perfecte!

Els comentaris estan tancats.